Sindicatul C.T.F. Brasov

Sindicatul C.T.F. Brasov a luat fiinta la initiativa a 22 de membrii fondatori, in data de 25.11.2003 prin sentinta civila nr. 75 pronuntata de Judecatoria Brasov in dosarul nr. 13576/2003.
Astazi, Sindicatul C.T.F. Brasov are in componenta un numar de peste 600 de membri de sindicat, salariati al CNCF CFR SA, in cadrul Regionalei CF Brașov (Sectiile CT1 Brasov, CT3 Alba Iulia, CT4 Tirgu Mures, Sectiile L4 Sibiu, L2 Sighișoara, L6 Gheorghieni si L7 Tirgu Mures, Central Sucursala RCF Brasov, Regulatoarele de Circulatie Sibiu, Tirgu Mures si Brasov), în Direcția Instalații și Biroul Arhiva CFR Turnu Roșu.
Scurt istoric:
2004:
  • In cadrul primei Adunări Generale este ales ca președinte dl. Gheorghe Oprea
  • Sindicatul C.T.F. Brasov se afiliaza la U.S.I.F.R. ATLAS, ulterior redenumita Federatia Automatizari Feroviare.

– 2006:

  • În urma Adunării Generale este ales în funcția de Președinte dl Georgel Petrache
– 2007:
  • Sindicatul CTF Brașov începe acțiunile în instanță în vederea recuperării drepturilor salariale neacordate aferente Zilei Feroviarului. Acțiunea a fost finalizată cu succes, fiind a doua organizație din țară care a obținut plata acestor drepturi.
– 2008:
  • se deschide prima acțiune din țară în vederea recuperării drepturilor salariale neacordate reprezentând salariul suplimentar pentru muncă ireproșabilă (al 13-lea salariu). Respinsă inițial de Tribunalul Brașov, acțiunea a fost câștigată la Curtea de Apel Brașov, deschizând astfel calea celorlalte organizații sindicale feroviare pentru recuperarea acestor drepturi salariale.
– 2009:
  • este ales Odagiu Gelu în funcția de Președinte în cadrul Adunării Generale din luna iunie 2009.
  • în urma unor divergențe de opinii privind reprezentarea în cadrul Comitetului Director și statutul USIFER ATLAS (F.A.F.), Sindicatul CTF Brașov decide retragerea din cadrul Federației Automatizări Feroviare și înscrierea în Federația Națională a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL.
  • sunt inițiate o serie de demersuri și petiții, urmare a măsurilor abuzive de reducere a cheltuielilor cu fondul de salarii și a măsurilor de restructurare și reorganizare haotică a CFR SA.
– 2011: 
– 2012:
  • au loc modificări ale Statutului și organelor de conducere, în funcția de președinte fiind ales dl. Georgel Petrache
  • încep procesele privind recuperarea drepturilor salariale rezultate ca urmare a neaplicării salariului minim pe economie la clasa 1 de salarizare, generic numit K 1 (2009, 2010), procese finalizate cu succes.
In prezent, Sindicatul CTF Brasov este membru al Aliantei Federatiilor Tehnice Feroviare (AFTF) prin FNST ELCATEL. AFTF este semnatara a Contractului Colectiv de Munca 2012 – 2013 la CNCF CFR SA. AFTF este formata din sindicatele membre ale Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania si Federatia Nationala a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL.
In data de 17.09.2013, Sindicatul CTF Brasov impreuna cu celelalte sindicate membre ale FNST ELCATEL de pe raza Sucursalaei CREIR CF Brasov s-au pus bazele infiintarii Uniunii Sindicatelor Feroviare Ardealul, in scopul de a finaliza actiunea de unificare a membrilor de sindicat din CNCF CFR SA si SC Electrificare CFR SA.
Principalele realizari ale Sindicatului CTF Brasov:
– stimularea solidaritatii intre membrii de sindicat prin integrarea in Sindicatul CTF Brasov a unui numar mare de salariati din cadrul Sucursalei CREIR CF Brasov, din ramura de centralizare si telecomanda, miscare, linii, precum si personal TESA.
– organizarea anuala a unei intalniri intre membrii de sindicat, de obicei in prima sambata din luna iunie a fiecarui an.
– Sindicatul CTF Brasov a fost al treilea sindicat care a actionat in instanta CNCF CFR SA pentru recuperarea drepturilor salariale neacordate aferente Zilei Feroviarilor 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, Pasti 2009.
– primul sindicat care a actionat in instanta CNCF CFR SA pentru recuperarea drepturilor salariale neacordate aferente salariului suplimentar pentru munca ireprosabila pentru anii 2006, 2007, 2008, 2009, 2010.
– în anul 2014 a fost finalizat primul proces pentru recuperarea drepturilor salariale rezultate ca urmare a neaplicării salariului minim pe economie la clasa 1 de salarizare, generic numit K 1 (2009, 2010)

Membrii Sindicatului CTF Brasov beneficiaza de reprezentare in comisiile constituite la nivelul Sucursalei CREIR CF Brasov, iar la nivel national prin FNST ELCATEL si Alianta Federatiilor Tehnice Feroviare.

www.ctfsind.nexloc.com